Jamaikai karácsony

2009.12.23. 09:46

A karácsonyi szezon Jamaicában tele van non-stop ünnepségekkel, bulikkal, fesztiválokkal, baráti és családi összejövetelekkel. Jonkanno (vagy John Canoe) névvel illetik a hagyományos karácsonyi ünnepséget, ahol férfiak eredetileg fehér maszkokban különböző színes jelmezekben - mint például rendőr, ló, vadon élő ember, ördög, menyasszony - jelentek meg. A felvonulás feltehetően az afrikai rabszolgák hagyományaként érkezett a szigetre, de sajnos ma már nem olyan népszerű, mint harminc évvel ezelőtt, holott gigantikus méretű jelmezek is gyakran felbukkannak a rendezvényen. A nagy piactéren (Gran' Market) még ma is utcai árusok kínálják portékájukat, elsősorban petárdákat, léggömböket és mindenféle édességet, például pinda-t (afrikai szó a földimogyoróra), kalácsot és borsmentás süteményeket. Szentestére a piacot szalagokkal és harmónika-szerű harangokkal, valamint léggömbökkel diszítik fel.

A karácsonyi vacsora általában csirkét, ökörfarkat, sült sonkát, rizst és gungo borsót tartalmaz, ami egy jamaikai specialitás és általában decemberben terem; süteményként pedig jellemzően rumba áztatott gyümölcsöt tálalnak fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://reggaeklub.blog.hu/api/trackback/id/tr621616905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása