Minden szerdán 21-02h között az Expresszó-Tranzitban Dancehall & Reggae Bashment a '70-es évek rocksteady, reggae, roots muzsikájától a digital reggae-n át a dancehall-ig, soca-ig.

Október 20-án KRSA aka Lord Panamo a Pannoni Allstars Ska Orchestra-ból lesz a vendégünk.

A belépés ingyenes!

 

 Facebook közösség: Irie Soundz - Veszprém

 

Helyszín: Expresszó - Tranzit (B pont), kiindulásul Expresszó (A pont)

Rendszeresen frissülő és letölthető zenéket tartalmazó blog: dancehall.blog.hu

Két blog két ízlésnek...

2010.03.03. 09:30

Innentől többé-kevésbé külön kezeljük a dancehall és a reggae irányt. Aki a dancehall irányba érdeklődik erőteljesebben, az a dancehall.blog.hu oldalon tájékozódhat, hallgathat muzsikákat, olvashat híreket és infókat, míg aki a reggae vonalon mozog erősebben, az itt, a reggaeklub.blog.hu oldalán jár jó helyen.

 

 2010. ÁPRILISÁTÓL CSAK A DANCEHALL.BLOG.HU ÜZEMEL. KÉRJÜK, KATT ide!

 

.

A dancehall kezdetei

2010.03.02. 19:07

A sleng teng riddimen túl a diwalin innen néhány videó a kezdetekről Beenie Man, Yellowman és Eek-A-Mouse élménybeszámolóival.

How to dance dancehall

2010.02.26. 09:30

A dancehall-ban minden lépésnek, mozgásnak külön neve van. A zenészek sokszor meg is éneklik, hogy az adott nótájukra éppen milyen lépéseket képzelnek el. Az alábbi videóban - a mozgásokat talán legjobban diktáló - Mr. Vegas táncosaitól láthatjuk a Hot wuk, a Tamborine és a Tek weh yuhself lépéseit.

 

A Grand Canyonban 2010. március 3-tól újraindul az Irie Soundz Dancehall Klub. Kéthetente szerdánként 21-02h között a korai dancehalltól napjainkig utazunk többek között Sean Paul, Shaggy, Cecile, Lady Saw, Mr. Vegas segítségével, de hogy a magyar frontot is megemlítsük Irie Maffia és Copy Con sem maradhat ki a sorból. A fenéktekerés lazítására néhány reggae, ragga, rocksteady erőteljesebb felpörgésre pedig némi ska és soca muzsika szolgál majd.

A belépés ingyenes! A flyer letölthető innen.

A soca főleg Trinidad&tobagón hódító irányzat, de Jamaikában is népszerű, főleg a karneváli időszakban. Gyors tempójú, kemény alapú zene, a calypso modern változata. Két fajtája ismert a ragga-soca és a chutney-soca. A ragga-soca énekbeszéd stílusában erősen a modern jamaikai dancehallra támaszkodik, míg a chutney-soca a soca őrült indiai származásúak zenéje, melynek refrénjeiben mindig a hindi énekek dominálnak.

A reggaeton egy egyedülálló változata a dancehallnak a spanyol Latin-Amerikából. Leginkább Puerto Ricoban és Panamában játsszák, de a '90-es évek óta Latin-Amerika egész területén népszerű.

Az alábbi medley-ben a klasszikus bam bam riddimmel dancehall vonallal indítunk, majd a reggaeton-on keresztül evezünk a soca és teljes felpörgésül egy kicsit a merengue vonalaira. Előadók: Mr. Vegas, Don Cheannez, Sean Paul, Daddy Yankee, Alborosie, Cutty Ranks, Peter Ram, Allison Hinds, Bunji Garlin, Mighty Calypso, Denise Belfon, Junior Killa, Amarfis, Bud Ramsey, Kevin Dubois, Shal Marshal

Selector emka-carnival-time by selector emka

 

1966-ban Marley összeházasodott Rita Andersonnal, és az anyja háza közelébe költözött a Delawareban lévő Wilmingtonba pár hónap erejéig. Jamaicába való visszatérésekor tagja lesz a rasztafári mozgalomnak, ekkor kezdi el a haját rasztaként (dreadlocks) viselni.

Egy Doddal való konfliktus után a Wailers összeáll Lee "Scratch" Perry producerrel, és a stúdió zenészeivel, a „The Upsetters”-szel. Bár a közreműködés csak egy évig tartott, ám annál gyümölcsözőbb volt: ekkoriban készültek a Wailers legjobb számai. Perry egy szerzői jogi vita után felmondott, ám Bobbal a továbbiakban is jóban akartak lenni és együtt dolgozni.

1968 és 1972 között Bob és Rita Marley, Peter McIntosh és Bunny Livingstone a JAD Records kingstoni és londoni stúdióiba utazott, hogy újra felvegyék a Wailers néhány számát, mivel kicsit finomítani akartak a hangzáson. Livingstone később így szólt ezekről: „Soha nem szabadott volna ezeknek a számoknak lemezre kerülniük,… csak demók voltak, hogy legyen mit küldeni a cégeknek”.

A Wailers első albuma, a „Catch a Fire” 1973-ban lett piacra dobva világszerte, és sok példányban fogyott. Egy évvel később a „Burnin'” követte, melyen szerepeltek a "Get up, stand up" és a "I shot the sheriff" című számok. Eric Clapton nagy sikerre tett szert az "I shot the sheriff" felfedezésével, mely segítségével Bob Marley világszerte hírnévre tett szert. A Wailers 1974-ben oszlott fel, mivel mindhárom tagja szóló karrier építésébe kezdett. A szétválás pontos okai máig ismeretlenek, néhányan Marley és a többiek különböző előadásmódja miatt kialakult vitára gyanakodnak, néhányan egyszerűen csak a szólókarrier igényét említik. McIntosh Peter Tosh néven, Livingstone Bunny Wailer néven folytatta tovább munkásságát.

Bob Marley 1976-ban, egy lövöldözés után, mely kis híján az életébe került, elhagyta hazáját, s csak két évvel később tért vissza. Ugyanabban az évben járt életében először Afrikában, Kenyában, majd Etiópiában. 1980-ban, a zimbabwei kormány meghívására tért vissza a forró kontinensre, koncertezni. Ekkoriban Európában is óriási sikereket arattak, s amerikai turnéra készültek, amikor kiderült, Marleynek rákja van. A betegség nyolc hónappal később, 1981. május 11-én végzett a 36 éves zenésszel, aki nem csupán muzsikájával vált a feketék prófétájává, hanem a rasztafarizmus hirdetésével is. Hamvait özvegye akarata szerint 60. születésnapján, február 6-án helyezték örök nyugalomra Etiópiában, mely a raszták számára az ígéret földje, ahol először lépett trónra fekete császár, Hailé Szelasszié, azaz Rasz Tafari Makonnen személyében. A rendezvények csúcspontjaként aznap óriási Marley-emlékkoncertet rendeztek Addisz-Abebában Peter Gabriel, Youssou N’Dour, Gilberto Gil, Shaggy, Lauryn Hill, Angelique Kidjo s a Third World közreműködésével, mely az Africa Unite nevet viselte. Később megjelent DVD-n Amerikában. (forrás: wikipedia.hu)

Medley-k szólnak oldalról...

2010.02.02. 14:15

Oldalról ezúttal a saját medley-k szólnak, többségében új és régi danchall irányzatból. Sajnos nem véletlenszerű a lejátszás, de bármikor át lehet állni másik muzsikára, sőt a szimpatikus egyvelegek letölthetők a lejátszó alatti selector emka, vagy dancehall linkre kattintva (gyorsabban is, mint a data.hu oldaláról...).

A lista és a főbb jellemzők pedig alább:

- Sleng teng cola: az Irie maffia Bacardi Cola c. nótája középen, a körülölelő nóták pedig modern, mai dancehall muzsikák. A medley-t a londoni dancehall.co.uk facebook page is átvette!

- Irie new year part one: Igazi dancehall medley némi soca és ska ritmusokkal, no meg Benny Hill-lel fűszerezve... :) Shaggy, Sean Paul, Cecile, Tony Matterhon és Beenie Man és a többek között calambria, dutchie pot, up close riddim rajongóknak kötelező

- Irie new year part two: modern, akár már popnak is mondható dancehall Shaggy, Damian Marley, Ziggy Marley előadásában, de Irie Maffia és CopyCon is felbukkan benne...

- Bad gyal selecta!: eddigi legpörgősebb dancehall medley-m, amiben a német dancehall éra jeles képviselői mellett többek között Tony Matterhorn, Mr. Vegas, Lady Saw, Cecile, Beenie Man, Elephant man és Sean Paul is "megszólal". Aki ülve tud maradni ezekre a nótákra, az nem szereti a dancehall-t. A medley-t a londoni dancehall.co.uk facebook page is átvette!

- Yuh nuh fi ready: a lágy roots reggaetől az old skool reggaen át a dancehallig evezünk, Jah Cure, Gentleman, Sister Nancy stb. - szóval ha yuh nuh ready?

- Absolute medley: egy igazi egyveleg a nagy kedvencekből a fenéktekerős dancehalloktól némi ragga felhangokon át az irie reggae-ig. Lady Saw, Tanya Stephens, Damian Marley, Irie maffia etc. 

- Bam Bam medley: A Bam Bam riddim 1992-ben készült Sly&Robbie-naki köszönhetően. Ma már közel 100 ismert feldolgozás készült belőle, melyből 8 alább hallgatható meg.

- Shake Sista: igazi pörgős dancehall egyveleg, amelyben Sean Paultól Buju Bantonig a legismertebb riddimek kaptak helyet, s Lady Saw: If I was a rich girl feldolgozása is hallható.

Robert Nesta Marley (1945. február 6., Nine Miles, Saint Ann, Jamaica – 1981. május 11., Miami, Florida, USA) ismertebb nevén Bob Marley jamaicai énekes, gitáros, dalszerző és emberi jogi aktivista. Minden idők legismertebb reggae zenésze volt. Dalainak jó része politikai tartalmú. Zenéjén keresztül elősegítette a rasztafarianizmus világméretű elterjedését.

Marley egy kis faluban, Saint Ann Parish-ban látta meg a napvilágot Jamaicában. Apja, Norval Sinclair Marley brit szülők gyermekeként született 1895-ben, Sussexben. Szegényes körülmények között éltek. Norval tengerészeti tisztként dolgozott, amikor feleségül vette Cedella Brookert, a 18 éves sötét bőrű jamaicai lányt. Az apa biztosította feleségének és gyermekének az anyagi hátteret, de utazása miatt sokat volt távol otthonától. Bob tíz éves volt, amikor apja 1955-ben, hatvan évesen szívrohamban elhunyt.

Marley gyermekkorában sokat szenvedett faji megkülönböztetés miatt, félvér mivolta számára is faji, identitási kérdéseket vetett fel. Egyszer így nyilatkozott a témában: „Nincsenek előítéleteim magammal szemben. Apám fehér volt, anyám fekete. Néhányan félvérnek, vagy valami ilyesminek hívnak. Én nem állok senki oldalára. Nem állok sem a fekete, sem a fehér ember oldalára. Én Isten oldalára állok, aki megalkotott engem, és aki miatt fekete és fehér vagyok.”

Marley és édesanyja Kingston egyik negyedébe, Trenchtownba költözött Norval halála után. Itt meg kellett tanulni, hogyan védheti meg magát, mivel félvér volta és kis termete (ekkor 163 cm magas volt) miatt sok támadás érte. Ezekben az időkben szerezte meg lelki és pszichikai erejét, amivel hamar kiérdemelte a „Tuff Gong” becenevet.

Marley ekkoriban barátkozik össze Neville „Bunny” Livingstonnal (aki későbbiekben Bunny Wailerként válik ismertté), később vele kezd el zenélni. 14 évesen abbahagyja az iskolát, és gyakornokként kezd el dolgozni a helyi hegesztő műhelyben. Szabadidejében Livingstonnal és Joe Higgssel, a helyi rasztafári énekessel zenél, az utóbbit később Bob mentoraként említik. Egy jammingelés alkalmával megismeri Peter McIntosht (későbbiekben Peter Tosh), akinek hozzá hasonló zenei ambíciói vannak.

1962-ben Marley felveszi két első számát, melyek a "Judge not", és a "One cup of coffee" címet viselik. Ekkor még nem keltenek nagy feltűnést, később Bob Marley posztumusz albumán, a "Songs of freedom"-on jelennek meg.

1963-ban Bob Marley, Bunny Livingston, Peter McIntosh, Junior Braithwaite, Beverley Kelso, és Cherry Smith egy ska és rocksteady zenekart alapított, a „The Teenagers” névvel. Később a nevüket megváltoztatták a "The Wailing Rudeboys"-ra, majd a „The Wailing Wailers”-re, végül a „The Wailers”-nél maradtak. 1966-ra Braithwaite, Kelso, és Smith elhagyták a Wailerst, magára hagyva Marley, Livingston, és McIntosh trióját. Marley ekkor vált a banda vezérévé, énekesévé és fő szövegírójává. A Wailers korai lemezeihez hasonlóan az első lemezük, a „Simmer Down” producere is Coxsone Dodd volt a "Studio One"-tól. A Simmer Down 1964-ben tört be a jamaicai toplistákra, ezzel a sziget legmenőbb bandájává téve a Wailerst. (forrás: wikipedia.hu)

Sleng teng Cola

2010.01.29. 16:58

A Sleng teng riddim újraértelmezésére született és Mc Kemon részvételével készített Irie Maffia-s Bacardi Cola a központi témája a következő medley-nek. A keretes szerkezetet a riddim körül Vybz Kartel, Bennie Man, Cecile, Voicemail, Bunji Garlin, Red Rat és Culcha Candela adja meg. Jó pörgést!

Download and listen: http://soundcloud.com/selector-1/selector-emka-sleng-teng-cola3

A dancehall eredetileg - ahogyan már korábbi blogbejegyzésben szóltunk a történetéről  és napjaink előadóiról - a reggaere épülő zeneirányzat, eredete az 1960-as évek végére tehető. Ebben a blogbejegyzésben a műfajhoz (is) köthető kifejezéseket járjuk körbe.

Nagy hatást gyakorolt a dancehall kifejlődésében az ún. „toast”, egy módja a beszédnek, ami előadóktól, mint U-Roy lettek ismertek és ezzel a dancehall kezdetének is tekintik.

Az éneklés táncolható ritmusokra történik, amit dancehall berkekben leggyakrabban szintetizátorral és basszus computerekkel történik - erről is írtunk már a Sleng teng riddim, illetve az Irie maffia - kapcsán, majd egy „Selector” zenepult segítségével átmixeli. A ritmusokra a leggyakrabban a patois-ul énekelnek – úgymond „chattelnek".

Egy ismertető jele többek között, hogy éneklés közben folyamatosan egy előző strófát a mindig hasonló kiejtéssel az utolsó szótag egy szakaszával rímelik. A beszédének a dancehallban a "toast"-ból és "chatting"-ből származtatható.

Ellentétben a részben erősen a Rasztafári vallásba vésődött Roots reggeatől a dancehall aligha van vallásosan felépítve. A dancehall fogalma eredetileg nem a vallásos, sokkal inkább a parti-orientált reggaesektől lett megfogalmazva, amiben nem kényszerűen folytatott "toast" folyik, hanem éneklés is van. Hasonlóan az amerikai "hip hop"-hoz, sok szexuális és erőszakkal foglalkozó szöveg jelenik meg. Különösen erős és ellentmondó témákat keringetnek ismert előadók, mint Elephant Man és T.O.K. – de Buju Banton darabja a Boom Bey Bey is kritikákat vont maga után. (Forrás: wikipedia.hu)

A dancehallokhoz szorosan kapcsolható a soundsystemek világa, amelyekről, valamint a hozzájuk kapcsolódó clashekről és dubplatekről legközelebb beszélünk.

Bad gyal selecta

2010.01.17. 16:25

Új mix érhető el - ezúttal a mediafire oldaláról. A mix az eddigi legpörgősebb dancehall medley-m, amiben a német dancehall éra jeles képviselői mellett többek között Tony Matterhorn, Mr. Vegas, Lady Saw, Cecile, Beenie Man, Elephant man és Sean Paul is "megszólal". Aki ülve tud maradni ezekre a nótákra, az nem szereti a dancehall-t.

Shake that thing bad gyal!

Download: http://www.mediafire.com/file/jolyzemmyd4/selector_emka-bad_gyal_selecta.mp3

Download&listen: http://soundcloud.com/selector-1/selector-emka-bad-gyal-selecta

 

Dr. Bird, a 22 éves - mondhatnók - new yorki vezető Timeless Dancer bemutatta az új dancehall mozgást, melyet MOVE-nak nevezett el.

Dawn Penn (Dawn Pickering, 1952, Kingston, Jamaica) jamaicai reggae énekesnő.

Dawn Penn kétségtelenül Jamaica Reggae Királynője. 1994 nyarán jelent meg a "(No No No) You Don't Love Me" című albuma,mely mind az amerikai, mind az európai listák élén landolt.

A hatvanas évek elejétől Jamaica legnagyobb előadóival és producereivel dolgozott együtt, mint Johnny Nash, Prince Buster, Jackpot és sokan mások. Ebben az időben kezdett el dolgozni a legendás Clement "Sir Coxsone"Dodd-dal, kivel a No No No című slágerét is felvették. Ezt a nótát leginkább 1994-ben ismerhette meg a nagyvilág, mikor - hosszabb szünet után Jamaikába és a zenéléshez visszatérve - a Heartbeat Records-nál megjelent a (No No No) You Don't Love Me című albuma, mely a sok új szám mellett olyan klasszikus feldolgozásokat is tartalmaz, mint a "A Love I Can Feel" és a "The First Cut Is The Deepest". Manapság olyan hiphop és R'n'B előadók -mint Eve és Rihanna- is elkészítették a dalra saját verziójukat.1998-ban jelent meg Dawn Penn második albuma "Come Again" címmel a Trojan Records gondozásában.

Beenie Man (szül. Anthony Moses Davis 1973. augusztus 22. Kingston, Jamaica), az egyik legnépszerűbb mai jamaicai reggae és dancehall zenész.

Beenie Mannek már nyolcévesen volt egy slágere, ezt követően pedig - mindössze tízéves korában, 1983-ban - kijött első kazettája, The Invincible Beenie Man: The Incredible Ten Year Old DJ Wonder címen. Igazán ismertté azonban csak a kilencvenes években vált, immár nagykorúan, gyakorlatilag a népszerű dancehall dj-vel, Bounty Killerrel való folytonos ellenségeskedése, legendás szócsatája miatt. Ezt követően megjelent első nagy slágere, a No Mama No Cry (Bob Marley után szabadon), azóta pedig szinte évente jönnek ki új lemezei. Napjainkban az egyik legsikeresebb reggae-dancehall előadónak számít, dolgozott már együtt Wyclef Jeannel és Janet Jacksonnal is. (Forrás: MR2)

Karácsonyi zenék offon...

2010.01.05. 13:16

2010 beköszöntvén, így a karácsonyi, új évi raggák kikerültek a lejátszóból és újított erővel szól a nuh year dancehall, reggae, némi rocksteady és ska fűszerezéssel, hallgassátok szeretettel!

Bless up!

 

 

Irie nuh year - part two

2009.12.26. 09:42

Irie nuh year part two amolyan beetető a dancehallok világába, némi reggaetonnal fűszerezve, többségében populáris nótákat tartalmaz elsősorban Shaggy, Damian Marley, Ziggy Marley előadásában, de Irie Maffia és CopyCon is felbukkan benne...

Download:

http://data.hu/get/2001293/selector_emka-irie_nuh_year_part_two.mp3.html (45 perces mix, a letöltéshez némi idő kell...)

Irie nuh year - part one

2009.12.25. 18:20

Igazi dancehall medley némi soca és ska ritmusokkal, no meg Benny Hill-lel fűszerezve... :) Shaggy, Sean Paul, Cecile, Tony Matterhon és Beenie Man és a többek között calambria, dutchie pot, up close riddim rajongóknak kötelező - szilveszterre készülődve...

Download:

http://data.hu/get/1999024/selector_emka-nuh_year_party_-_part_one.mp3.html (45 perces mix, a letöltéshez némi idő kell...)

 

Jamaikai rumos csirke

2009.12.23. 12:22

Hozzávalók:
- 1 friss csirke
- 3 evőkanál rum
- 3 evőkanál szójaszósz
- 3 evőkanál citromlé
- 1/2 csésze olaj
- 1/2 teáskanál só
- késhegynyi feketebors
- 1 evőkanál liszt

Elkészítés:
Mossuk meg a csirkét, vágjuk négy részre és szárítsuk le róla a nedvességet.

Egy kis edényben lassan melegítsük össze a rumot, a szójaszószt és a citromlét. Tegyük a csirkedarabokat egy edénybe és öntsük rá a rumos szószt. 2 órán keresztül, szobahőmérsékleten pácoljuk a húst, közben néhányszor forgassuk meg.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Vegyük ki a húsdarabokat a pácléből, itassuk le róluk a nedvességet. Sózzuk, borsozzuk, és forgassuk lisztbe.

Melegítsük fel az olajat egy magas edényben, és 5 perc alatt süssük barnára a húsokat, minden oldalon. Ezután tegyük tűzálló edénybe.

Öntsük a páclét a húsra, és lefedve 15 percig süssük a sütőben. Ezután vegyük le a fedőt, és kb. 150 °C-on további 10 percig süssük.

Rizs és saláta illik hozzá.

(Forrás: http://vilagkonyha.blog.info.hu)

Jamaikai karácsony

2009.12.23. 09:46

A karácsonyi szezon Jamaicában tele van non-stop ünnepségekkel, bulikkal, fesztiválokkal, baráti és családi összejövetelekkel. Jonkanno (vagy John Canoe) névvel illetik a hagyományos karácsonyi ünnepséget, ahol férfiak eredetileg fehér maszkokban különböző színes jelmezekben - mint például rendőr, ló, vadon élő ember, ördög, menyasszony - jelentek meg. A felvonulás feltehetően az afrikai rabszolgák hagyományaként érkezett a szigetre, de sajnos ma már nem olyan népszerű, mint harminc évvel ezelőtt, holott gigantikus méretű jelmezek is gyakran felbukkannak a rendezvényen. A nagy piactéren (Gran' Market) még ma is utcai árusok kínálják portékájukat, elsősorban petárdákat, léggömböket és mindenféle édességet, például pinda-t (afrikai szó a földimogyoróra), kalácsot és borsmentás süteményeket. Szentestére a piacot szalagokkal és harmónika-szerű harangokkal, valamint léggömbökkel diszítik fel.

A karácsonyi vacsora általában csirkét, ökörfarkat, sült sonkát, rizst és gungo borsót tartalmaz, ami egy jamaikai specialitás és általában decemberben terem; süteményként pedig jellemzően rumba áztatott gyümölcsöt tálalnak fel.

Irie Christmas!

2009.12.22. 22:14

A mai Irie maffia koncerten jó kis átmozgató dancehall nótára "bukkanhattunk", ráadásul a blogban a közelmúltban volt téma: Sleng teng riddim, melyből a jelek szerint és a What's my name? c. albumnak köszönhetően itt a 21. századi új verzió... Erős dancehall (koncerten méginkább!!!), derékra, gerincre vigyázni, elmevesztést okozhat ;)

A videó lejátszása előtt érdemes a karácsonyi muzsikákat a kutyás lejátszóban leállítani. :)

Freddie McGregor (1956. június 27., Clarendon, Jamaica) jamaicai énekes, zenész, producer, többek között a Bobby Babylon című nóta előadója, Grammy-díjra jelölt muzsikus.

Hét évesen kezdett zenélni. 1963-ban Ernest Wilsonnal és Peter Austinnal megalapították a The Clarendonians zenekart és a Studio One-ban készítették a felvételeiket. Az 1970-es–80-as években Niney The Observer producerrel dolgozott együtt. Az 1980-as évek elején a „Bobby Babylon” című szaműval lett népszerű. Egyéb slágerei: „Big Ship”, „Push Comes To Shove”, „Just Don't Want To Be Lonely” és „I Was Born A Winner”; valamint számos korábbi reggae dal feldolgozása. Többek között Junjo Lawes, Linval Thompson és Gussie Clark producerekkel is dolgozott együtt. Saját stúdiójának neve a Big Ship Recording Studio, ahol számos művész producere volt, például Luciano és Mikey Spice. A Twelve Tribes of Israel rasztafári csoport tagja. Legutóbbi albuma a 2005-ben megjelent Comin' in Thoug.(Forrás: wikipedia)