A kezdetek...

A ska gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza, amikor a jamaciaiak elképesztő számban vásároltak rádiókat, így a ska zenében a marikai jazz elemek és blues keveredik az ott kialakult mento és calypso muzsikákkal. A ska a rocksteady és később a reggae előfutára.

 

Egy régi dancehall - félreértés ne essék, nem a műfaj, hanem eredeti jelentése szerint a szórakozóhely, a "táncház" látható egy megkopott videón. Hogy hogyan is táncolták eredetileg a ska-t, az itt: Original Ska Dance megtekinthető. A zenei aláfestést az akkori nagyzenekarok, a műfajalapító, The Skatalites szolgáltatja, de a The Pioneers, Laurel Aitiken, Prince Buster (neki köszönhetjük pl. a Shaggy-átíratú Oh, Caroline, vagy éppen a Madness-feldolgozásban újraéledő One Step Beyond nótát), Byron Lee&The Dragonaires, vagy éppen Duke Reid is letett az asztalra jónéhány nótát.

 

Napjaink SKA muzsikái...

Ahány nyelv, szinte annyiféle ska nagy név van ma már - és érdekes módon, amíg a reggae furcsán szól más nyelveken, addig a ska-ban pont az a mókás, ha japánul, vagy éppen oroszul énekelnek benne.

Kínában a tinicsaj-banda az Ore Ska Band, a Lupin the III átirat által ismertté vált Tokyo Ska Orchestra, orosz földön a Leningrad, Matrioska, vagy éppen a Russkaja, Spanyolhonban a La Kinky Beat, a SKA-P, Olaszországban a Persiana Jones, Kubában a SKA Cubano, angol földön a Madness mellett a Hepcat, Big D and the Kids Table, de beszélhetnénk a mexikói ska projectről, a Panteon Rococo-ról, Dr. Ring-Ding, Mustard plug, The Slackers, The Toasters, Streetlight Manifesto és még számtalan remek ska csapatról.

Nálunk tagadhatatlanul a Pannonia Allstars Ska Orchestra a tradicionális ska első számú hirdetői, míg többek között az Eskabbe, a Testi Egyenleg, a Skafunderz, a Honeyball, a Skambulance elsősorban a ska újabb hullámait részesítik előnyben.

 

Március 4-én a kezdetektől napjainkig lesznek hallgatható (és persze táncolható) ska muzsikák néhány reggae-s, rocksteady-s kitekintéssel kísérve a Grand Canyonban. A belépés továbbra is ingyenes! Flyer itt.
Helyszín: Grand Canyon

A bejegyzés trackback címe:

https://reggaeklub.blog.hu/api/trackback/id/tr37952874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása