A dancehall-ról...

2009.09.04. 19:46

Mivel egyre több dancehallt játszom a klubesteken, így eljött az ideje, hogy górcső alá vegyük ezt a műfajt is. Előljáróban annyit, hogy sokan nem is sejtik, hogy a rádiókban akár éppen most is a dancehall új irányzata szól...

A dancehall eredeti jelentése: „táncterem”, vagyis az a hely, ahol az emberek táncolnak. Mint ilyen, létezett Jamaicában is, már a mento és a ska korszakától kezdve. A dancehall azonban ma már zenei stílust (műfajt) jelöl, amelynek kialakulása a '80-as évek elejére tehető. A két fő „elkövető”: Henry „Junjo” Lawes és King Jammy. Az új műfaj életre hívását egyértelműen a reggae globálissá válása váltotta ki. A világ diszkóiban az emberek általában nem kedvelték a viszonylag lassú ütemű reggae zenét (még ha magát a stílust egyébként kedvelték is), mert nem igazán tudták, hogyan táncoljanak rá. Így az említett két producer a számokat kissé felgyorsította, adott esetben pedig új ütemeket is „tett” beléjük. 

A korai dancehall egyúttal új szövegvilágot hozott létre. Bob Marley halálával a raszta gyökerű témák is feledésbe merültek, s a 60-as évekbeli ska és rocksteady témái éledtek fel: a rosszfiúk, a szex, a fegyverek és a pénz. A téma tehát nem volt teljesen új, de a szövegek sokkal szókimondóbban (vulgárisak) lettek. Ezt a néhol kimondottan pornográf jellegű dancehall zenét a „slackness” (lazaság) kifejezéssel is illetik. (Két példa: Max Romeo: Play With Your Pussy; Ranking Joe: Fuck In A Dance).

A dancehall önálló műfajjá válásában hatalmas mérföldkő volt a digitális technika megjelenése. Az első jamaicai digitális felvétel szinte véletlenül született meg, amikor King Jammy egy pár dolláros Casio szintetizátor beépített ritmusát felhasználva Wayne Wade énekével felvette az Under Me Sleng Teng c. számot 1985-ben ― a „sleng teng” riddimre azóta több mint 230 számot készítettek! (Forrás: http://www.burgamann.eoldal.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://reggaeklub.blog.hu/api/trackback/id/tr751360618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása