A reggae kezdete...

2009.09.29. 17:26

A „reggae” kifejezés első ízben egy 1968-as Maytals szám címében szerepelt (Do The Reggay), amelynek szerzője Frederick „Toots” Hibbert volt. A problémát „csak” az okozza, hogy a Do The Reggay nem reggae szám, hanem rocksteady! Az első reggae szám kiadásának dicsőségét a kezdetektől két zenekar vitatja magának: Larry & Alvin a Nanny Goat, illetve a The Beltones a No More Heartaches c. számért. (Harmadikként egyesek ide sorolják Lee Perry People Funny Boy c. dalát is.) Mindhárom 1968-ban jelent meg, azonban, minthogy a megjelenés dátuma nem azonos a felvétel, sőt a dalszerzés időpontjával, az elsőség valószínűleg örök időkre vitatott marad. Egy azonban biztos, 1968-ban megszületett a reggae!

Ahogyan az eddigi jamaicai zenei műfajok úgy születtek meg, hogy közben mindig megtartottak valamit a korábbiakból, úgy ez alól a reggae sem kivétel. Egyedülálló viszont abban, hogy az 1970-es évek korai éveitől kezdve népszerűsége töretlennek mondható. Általában elmondható a reggaeről, hogy kimondottan hangsúlyos szerepet kap a dob és a basszus, amelyek a ritmust („riddim”) adják, és sajátos módon szinte ritmushangszerré válik a gitár is. A többi hangszer (szólógitár, billentyűs hangszerek, esetenként fúvósok) „csak” színezik a dalokat. A kettőből együtt áll össze a reggae dal, a tune (chune, dallam). A reggae-re jellemző szaggatott ritmus teret, vagyis lehetőséget hagy az énekesnek, aki immár igazán kibontakozhat. A ritmus továbbra is (mint a korábbi jamaicai műfajok esetében) négynegyedes, de a hangsúlyok (downbeat) általában az első és a harmadik ütemre esnek. Az elmondottak alól azonban tucatnyi (ha nem több száz!) kivétel van, amelyek semmiféle szabályt nem erősítenek... Amióta a reggae 1968-ban meghódította Jamaicát, majd az egész világot, természetesen átalakult, több korszakon ment át és újabb stílusokat szült, amelyeket azonban összefoglaló néven ma is csak reggae-nek hívunk.

Az első ilyen korszak 1968 és 1974 közé esik: a műfaj születése és Bob Marley világsztárrá válása közé. A korai reggae egyik legnagyobb producere Clement „Coxsone” Dodd volt. Legendás stúdióját, a „Studio One”-t még az 1960-as években építette Kings-tonban, s azóta szinte valamennyi jelentősebb és kevésbé jelentős reggae művész készített nála felvételeket. (Forrás: www.burgamann.eoldal.hu)

Október 7-i klubesten a Grand Canyonban a reggae korai műfajait vesszük majd górcső alá a hagyományos klubprogram mellett. Kezdés 21h! A belépés ingyenes!

Flyer letölthető innen...

A bejegyzés trackback címe:

https://reggaeklub.blog.hu/api/trackback/id/tr981416092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása