Skinhead reggae...

2009.09.18. 17:16

Igen bizony, a skinhead és a reggae szó összekapcsolható, ugyanis a skinhead szó eredetileg nem a mai magyar értelmezéssel egyenértékű.

A skinhead szubkultúra gyökerei egészen a 50-es évek végéig érnek. Eredete szorosan az 50-es évek Angliájának legszegényebb néprétegéhez, a munkásosztályhoz kapcsolható. Akkoriban, a skinhead mozgalmat megelőzve, két kategória létezett. Az úgynevezett „mod”-ok, a brit munkásosztály divatos fiataljai, akiknek öltözködésük a későbbi skinheadekéhez hasonló volt, és a „rudeboy”-ok, akik "gengszter típusú", öltönyös-nyakkendős jamaikai fiatalok voltak.
1969 környékén ennek a két csoportnak az egyesülésével alakult ki a nagy-britanniai skinhead mozgalom. Mivel a gyakori utcai verekedések következtében a legcélszerűbb hajviselet a kopasz volt, így egyre többen borotváltatták le a fejüket. Kedvenceik a jamaikai ágról a reggae, majd később ennek alfaja a ska, valamint a futball, és a futballt érintő mindenféle egyéb dolog.

Mint azt említettük a hagyományos a skinhead szubkultúra a ska és reggae irányzatokhoz kötődött. Olyan előadókat részesítettek előnyben, mint plJoe the Boss, Desmond Dekker, vagy Laurel Aitken. Ezzel egy időben bizonyos skinhead körökben megjelent a soul és a rocksteady irányzat is. Majd a punk első hullámának eljövetelével 1977 táján egyre népszerűbbek lettek skinhead körökben a punk zenekarok, és a streetpunk, a skinhead létforma szerves részévé vált.  Ez a keveredett stílus, az OI! nevet kapta (Cockney Rejects Oi!Oi!Oi! című számáról).

A politikát tekintve a skinheadek teljesen semlegesek voltak. Kizárólag a focinak, a futballbotrányoknak, és a verekedésnek éltek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy léteztek pl. afrikai skinhead csoportok is, akik blackheads, vagy soul boys néven futottak, de jelen voltak pl. ázsiai, vagy arab skinheadek is. Ez a politikamentesség egészen 1981. július 4-ig a 4-Skins Hamborough Tavernben megrendezett koncertjéig tartott, amikor is a pakisztáni bevándorlók megtámadták a koncertre összegyűlt skinheadeket.  A nagy southalli balhétól kezdve a skinheadeket nagyon sokan (természetesen a média segítségével) rasszistának könyvelték el, annak ellenére, hogy az első sérülést fekete bőrű skinhead szenvedte el az ázsiai támadóktól. (Forrás: www.musicdemo.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://reggaeklub.blog.hu/api/trackback/id/tr301391063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása